Een gids over mastectomie voor transseksuelen

Mastectomie is een operatie waarbij de borsten worden verwijderd. De operatie wordt vaak uitgevoerd bij transseksuelen die hun borsten willen laten verkleinen, of die al het borstweefsel willen laten verwijderen omdat ze kanker hebben. Deze gids geeft u informatie over mastectomie bij transseksuelen, inclusief wat u tijdens en na de operatie kunt verwachten.

Wat is mastectomie

Mastectomie is een chirurgische ingreep waarbij de borst geheel of gedeeltelijk wordt verwijderd. De ingreep kan worden uitgevoerd om cosmetische redenen, om de borst te verkleinen of als onderdeel van een kankerbehandeling. Bij transseksuelen wordt mastectomie vaak uitgevoerd om de borst te vermannelijken door borstweefsel te verwijderen. Dit kan worden gedaan via verschillende soorten incisies en met  of zonder de tepel te verwijderen.

Wat kunt u verwachten tijdens de operatie

Mastectomie wordt meestal onder algehele anesthesie uitgevoerd, wat betekent dat u tijdens de operatie in slaap bent. De chirurg maakt een snee in de huid en verwijdert het borstweefsel. In sommige gevallen kan ook de tepel worden verwijderd. De incisies worden vervolgens gesloten met  hechtingen. De operatie duurt meestal twee tot drie uur.

Na de operatie

U blijft waarschijnlijk een nacht ter observatie in het ziekenhuis. Er worden drains onder uw armen geplaatst om overtollig vocht uit het operatiegebied te verwijderen. Deze drains worden meestal verwijderd voordat u het ziekenhuis verlaat. U krijgt een compressiekledingstuk om te dragen, dat helpt om uw borstkas te ondersteunen  en de zwelling verminderen. U zult ook pijnmedicatie krijgen om u te helpen bij eventuele ongemakken. Het is belangrijk om het de eerste dagen na de operatie rustig aan te doen en inspannende activiteiten te vermijden. Binnen vier tot zes weken zou u weer aan het werk moeten kunnen of uw normale activiteiten moeten kunnen hervatten.

Als u vragen of zorgen heeft over mastectomie, neem dan contact op met een arts of genderkliniek. Zij zullen u van meer informatie en middelen kunnen voorzien. Dank u voor het lezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *