Welke raamdecoratie is het makkelijkste schoon te houden?

De inrichting van je huis moet functioneel en stijlvol zijn en toch gemakkelijk te onderhouden. Niemand wil urenlang bezig zijn met het schoonmaken of onderhouden van zijn raamdecoratie. Vooral niet als je die tijd kunt besteden aan het genieten van je gezin, het najagen van je passies en het waarderen van de dingen in het leven die er echt toe doen. Gelukkig zijn er verschillende raamdecoraties die niet alleen prachtig zijn, maar ook onderhoudsarm en eenvoudig schoon te maken.

Welke raamdecoraties zijn het gemakkelijkst schoon te maken?

Jaloezieën vergen over het algemeen niet veel onderhoud. De meeste jaloezieën moeten om de paar weken even worden afgestoft en af en toe grondig worden schoongemaakt als ze vuil of vies zijn geworden. Sommige stijlen vereisen echter extra aandacht bij het schoonmaken om de materialen niet te beschadigen. Hier volgen de de makkelijkste jaloezieën om schoon te maken.

Aluminium jaloezieën en jaloezieën van kunsthout

Jaloezieën zijn horizontale lamellen van verschillende materialen, waaronder echt en imitatiehout, kunststof, bamboe of aluminium jaloezieën. Aluminium, PVC en kunst houten jaloezieën behoren tot de gemakkelijkste stijlen om schoon te maken. Deze materialen zijn duurzaam, zodat ze niet beschadigen als ze nat worden. Hoewel deze jaloezieën gemakkelijk te onderhouden zijn, duurt het langer om ze schoon te maken omdat je elke afzonderlijke lamel moet afvegen of stofzuigen maar die blijf je bij elke soort jaloezie houden.

Om jaloezieën schoon te maken, stof je elke lamel om de paar weken af met een microvezeldoek of plumeau. Als je de lamellen iets gekanteld houdt, hoef je ze minder vaak schoon te maken omdat ze dan minder stof verzamelen. Als je vergeten bent om je jaloezieën schoon te maken, moet je misschien eerst de lamellen stofzuigen en daarna schoonmaken met een vochtige doek om het opgebouwde vuil te verwijderen.

Rolgordijnen

Net als jaloezieën zijn rolgordijnen ongelooflijk gemakkelijk te onderhouden. Rolgordijnen zijn er in een enorm scala aan stoffen, van verduisterende en waterdichte stijlen tot brandwerende en thermische ontwerpen. Je vindt ook zijden stoffen en dunne voile materialen. Zware waterdichte rolgordijnen zijn het gemakkelijkst te onderhouden, terwijl zijden rolgordijnen wat meer moeite kosten.

De meeste rolgordijnen kun je schoonmaken door ze om de paar weken te stofzuigen met een meubelborstel. Als alternatief kun je de stof afnemen met een licht vochtige microvezeldoek. Bij zijden rolgordijnen moet je de stof misschien verwijderen en chemisch laten reinigen. Let goed op de stof van je rolgordijn en volg de onderhoudsinstructies voor het beste resultaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *