Wat doet vitamine d voor je lichaam?

We hebben allemaal wel een gehoord van vitamine d, maar weten we ook zo goed wat het voor ons lichaam doet? Veel van ons zullen dit niet weten, want met alle vitamines van tegenwoordig is het ook wel lastig dit allemaal te weten. Vitamine d is erg belangrijk voor onze gezondheid, omdat het meer doet dan je in eerste instantie gedacht had. Is het een fabeltje dat je vitamine d ook kunt opbouwen door een beetje in het zonlicht te komen of is dit wel echt waar? Dit is een vraag die vaak gesteld wordt! Wat weet jij eigenlijk over vitamine d?

Waar is vitamine d goed voor?

Vitamine d speelt een belangrijke factor in ons lichaam, want het draagt bij aan sterkere botten en tanden. Daarnaast draagt vitamine d bij aan de weerstand in ons lichaam en zal het een positief effect hebben op spieren. Bij voldoende vitamine d zullen de spieren in ons lichaam namelijk goed kunnen werken. Wist je dat vitamine d ook een positief effect heeft op ons humeur? Denk, maar eens aan de sombere dagen want hierbij kun jij je flink naar voelen. Dit maakt dat we in de winterperiode vaak vitamine d extra slikken om zo het niveau op peil te houden.

Wat zijn de effecten van vitamine d?

Vitamine d heeft meer effect dan je denkt, want het draagt eigenlijk bij aan onze algehele gezondheid. Ben jij bijvoorbeeld vaak erg moe, dan zou je een ijzertekort kunnen hebben maar een vitamine d tekort is zeker niet uitgesloten. Een tekort aan vitamine d kan namelijk ook voor vermoeidheid zorgen, daarnaast kan het energie vermogen ook flink dalen. Spierpijn en zwakkere botten zijn veelal de eerste tekenen die duiden op een tekort. Vitamine d draagt dan ook bij aan de energie die jij zult hebben.

Hoe bouw je vitamine d op?

Veel mensen denken dat het een fabeltje is, dat je vitamine d op kunt bouwen door direct zonlicht. Dit is echter geen fabeltje, want de grootste bron van vitamine d komt voort uit de zon. Je zou dus wel kunnen zeggen, dat wanneer je zo nu en dan in de zon zit of wandelt je al snel je vitamine d op peil kunt houden. Kom je niet zoveel in de zon, dan is het verstandig vitamine d te slikken. Je kunt een tekort laten testen bij de huisarts, zodat je niet te veel binnenkrijgt.

Tip: Davitamon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *